Oppisopimus- tai harjoittelupaikka tarjolla Vaasassa

Hampaiden tekeminen on uusinta teknologiaa hyödyntävää käsityötä

Mikko Karjalaisesta tuli erikoishammasteknikko mutkien kautta ja vahingossa, mutta hän nauttii työstään. Nyt Karjalainen haluaa tarjota nuorelle samanlaisen mahdollisuuden, jonka hän itse tarvitsi päästäkseen työelämään.

Käsin tekemisen taito ammattitaidon perustana

– Kehitys menee valtavaa vauhtia eteenpäin, Karjalainen hymyilee. DentalArtilla on käytössä CamCad-tekniikka, jonka avulla suunnittelusta on tullut hyvin pitkälti tietokoneavusteista ja hampaan muotoilusta virtuaalista. – Kun aloitin alalla, työ oli 100-prosenttisesti käsityötä.

Nykyään hammasteknikko saa hammaslääkäriltä sähköpostina 3D-kuvat, jotka avataan CAD-ohjelmassa. Ohjelmassa on hammaskirjasto, josta voi valita työstettävän hampaan, esimerkiksi vasemman yläetuhampaan. Sitten uusi hammas muotoillaan hiirellä. Työ on kuin kuvankäsittelyä: hammasteknikko toimii hampaan värin ja valoisuuden sekä muodon kanssa.

Hammasta voi zoomata, kasvattaa, litistää ja venyttää. Koko ja muoto tarkistetaan asiakkaan purentaan sopivaksi. Sitten hiotaan yksityiskohdat, kuten reunaharjanne.

– Meillä on Alin kanssa vitsi, että hänestä hampaasta tuli täydellinen, ja minusta tulos on yleensä melkein täydellinen.

Ali Kassem on Karjalaisen libanonilaistaustainen työkaveri. Kaverusten yhteisenä työkielenä on sujuva rallienglanti.

Kipsimallinnuksissa tarvitaan edelleen perinteistä käsityötä, ja hyvät käsityötaidot ovat yhä hammasteknikon ammattitaidon tärkeä lähtökohta. On osattava tehdä käsin ennen kuin voi siirtyä virtuaalisiin työkaluihin. – Lähivuosina tulostetaan jo uusi hammasproteesi 3D-väritulostimella, Karjalainen visioi.

Mutta vielä nyt jyrsimällä saa aikaan kestävämpää jälkeä.

Myös kuvien ottaminen on muuttunut Karjalaisen työuran aikana hurjasti. DentalArtiin hankittiin ensimmäinen skanneri kymmenen vuotta sitten, ja se luki yhden hampaan puolessa tunnissa. Nyt molempien leukojen kipsimallien skannaus vie enää kymmeniä sekunteja. Kymmenen vuoden aikana skanneri on päivitetty kolme kertaa, sillä Karjalainen haluaa pysyä kehityksen kärjessä.

Oma polku

– Kun olisinkin kotoisin Puutteenkylästä, mutta kun olen Kuusamosta Puutteenkylän laidalta, Karjalainen naurahtaa. Lapsuuskodin olosuhteet olivat hyvin vaatimattomat. – Pienenä tehtiin käsin lelut. Ostoleluja oli muutamia.

Kolmannella luokalla Karjalainen teki itselleen puusta konepistoolin. Hän luki suomalaisia sotaromaaneja ja sai pistoolin mallin kirjan kannesta. Piipun pikku-Mikko teki harjanvarresta. Vähän isompana hän rakensi kavereiden kanssa amerikanrautojen pienoismalleja. – Koottiin ja maalattiin. Autoharrastajathan ei tyydy perusautoihin. Me muokattiin niitä pienoismalleja. Katsottiin mallia V8:sta.

Kun äiti pääsi Kuusamon Uistimelle töihin, lapset saivat vähän rahaa tekemällä yksinkertaisia kokoonpanotehtäviä. – Vitosluokalla ostin käytetyn mopon omalla rahalla.

Lukiossa Karjalainen sai lahjaksi öljyvärit. Peruskoulussa hän oli ollut pojista luokan priimus, mutta lukio meni lukematta läpi. Viimeisen luokan aikana hän rakastui nykyiseen vaimoonsa. Papereista tuli sellaiset, että niillä oli vaikea päästä opiskelemaan ammattiin.

Armeijan jälkeen Karjalainen oli nuori aviomies ja kouluttautumaton työnhakija. Minkäänlaista ajatusta omasta alasta hänellä ei ollut. Töitä rakennuksella järjestyi puoleksi vuodeksi, mutta sitten oli käveltävä silloiseen työvoimatoimistoon kysymään, olisiko mitään sopivaa työtä tarjolla. Ei ollut.

Karjalainen kysyi, että eikö todella löydy mitään sopivaa. Virkailija totesi, että kyllä täällä itse asiassa olisi tämmöinen oppisopimuspaikka hammaslaboratoriossa.

Karjalainen ei tiennyt, mitä se tarkoittaa, mutta vastasi ratkaisevalla tavalla: – Voin mää yrittää.

Nyt Karjalainen on 54-vuotias, rautaisen ammattitaitoinen yrittäjä, jolla ei ole töistä puutetta. Kun yritykselle ei joitakin vuosia sitten työntekijää Suomesta, laitettiin kansainvälinen rekrytointi-ilmoitus liikkeelle. Työntekijä löytyi silloin Unkarista.

Vastapainoa työlle tuo puuveneharrastus. Kun työssä käytössä ovat ihan uusimmat tekniikat, vapaa-ajalla mielenkiinto kohdistuu vanhoihin asioihin. Karjalainen rakastaa vanhoja huonekaluja, autoja ja kauniita, sulavalinjaisia puuveneitä. Hän on kunnostanut neljä puuvenettä. – Siinä hommassa saa käyttää isompia työkaluja ja tekeminen on omaa työtä järeämpää.

Mahdollisimman omia hampaita

– Tykkään tehdä käsillä töitä, vaikka työkalut ovat muuttuneet virtuaalisiksi osittain. Tykkään myös kuvataiteesta ja valokuvauksesta. Tämä työ on kuin kuvanveistoa, mutta värit tulee mukaan kolmiulotteisesti.

Hampaan värissä on oleellista väri, sävy ja läpikuultavuus. Hampaan perusvärejä on kuusitoista, keltaisen, valkoisen ja ruskean eri sävyjä. Jos hammas tehdään jyrsintekniikalla zirkoniasta, keraamisesta materiaalista, se maalataan ihan todellisilla väreillä. Lopuksi hampaaseen poltetaan kiilto kuin saviastiaan.

Viimeistelyssä on käytössä täysi väripaletti, violettia, sinistä ja oranssia, jotta hampaan sävy saadaan oikeaksi. – Yleisin väri on A2 tai A3. Joskus piirrän paperille, että tohon vähän sinertävää, kärki läpikuultavaksi ja vähän tehosteväriä.

Yrityksen nimi on DentalArt. Sille on todellinen syy.

– Kaikista kivointa on tehdä oikein värjäytyneet hampaat. Silloin pääsee käyttämään luovuutta. Jos tehdään oikein viimeisen päälle, hampaaseen voidaan maalata vaikka kariesta tai vanha paikka!

Jos ykköshampaassa on halkeama, sen naapurihampaaseenkin maalataan halkeama. Hammasteknikon tehtävä ei ole tehdä amerikkalaisen vitivalkeita suoria hammasrivejä, vaan sellaiset hampaat, jotka sopivat ympäristöönsä mahdollisimman luonnollisesti. Silloin otetaan huomioon jopa asiakkaan pään muoto.

– Silloin olen onnistunut, jos tekemästäni hampaasta voisi kuvitella, että se on asiakkaan luonnonhammas, joka vastaa hänen todellista ikäänsä. Siinä on juuri sopivasti halkeamia, värjäytymiä, tummentumia tai kulumia.

Karjalaisen slogan on ”kuin omat hampaat”. Se on hänelle samalla onnistumisen mittari.

Mikä hammaslaboratoriotöissä sitten on parasta?

Haasteet ja niiden voittaminen.

– Kun vaativa työ on valmis, ja se on onnistunut. Ja kun kehtaa vielä sanoa, että se on mun tekemä.

 

Hammaslaboranttihaaste! 

DentalArt haluaa tarjota mahdollisuuden nuorelle, joka ei ole päässyt opintoihin tai on jäänyt opintojen jälkeen työttömäksi. Haasteen osaavin ratkaisija saa oppisopimuspaikan.

Oppisopimuskoulutus järjestetään yhteistyössä Stadin ammattiopiston kanssa. Hammaslaborantin koulutukseen kuuluu 2 vuotta työtä oppisopimuspaikassa, ja se sisältää kahdeksan kahden viikon jaksoa yhteistyöoppilaitoksessa. Yrittäjällä on aiempaa kokemusta hammaslaborantin oppisopimuskouluttamisesta.

Vaatimuksena on näppärät kädentaidot ja oppiva asenne. Mekaniikan ymmärtämisestä on työssä hyötyä. Koulunumerot eivät ratkaise.

  • Kysy lisää ja/tai ilmoittaudu mikko.dentalart@hotmail.com, p. 050 518 7623
  • Saat postissa kotiisi 3D-tulostimella isonnetun hammasmallin ja kipsipalikan.
  • Tehtävänäsi on työstää valitsemillasi työtavoilla ja välineillä hammasmallin mittasuhteiltaan samanlainen kopio kipsistä ja toimittaa se DentalArtille.
  • Opiskelu- ja työpaikka voi olla pian sinun!

DentalArt sijaitsee Vaasassa (Hietasaarenkatu 24). Se on moderni hammaslaboratorio, jossa on käytössä alan kehittyneimmät menetelmät ja laitteet. Yrittäjällä on 33 vuoden kokemus hammasprotetiikasta ja alan uusimpien tuotteiden ja menetelmien tuntemus.

 

Teksti: Vilja Paavola, vilja@osaajia.fi

Kuvat: Mikko Karjalaiselta

Otsikko päivitetty 21.9.2017.

By |2017-09-21T12:26:27+00:00syyskuu 13th, 2017|Yleinen|Ei kommentteja