Tosi kova äijä

Se oli oikeesti tosi kova äijä, seiskaluokkalainen poika kommentoi silmät loistaen luokkakaverilleen. Pojat ryntäävät pyöräilyn jäljiltä posket punaisina Reisjärven Kisatien koulun kotitalousluokkaan ja kertovat kuorona opettajalle retkestään.

Veteraanin laulu

Pojat suunnittelivat ja leipoivat heti aamusta Suomi-pizzan, jossa he käyttivät raaka-aineena suomalaista lähiruokaa. He pakkasivat uunituoreen pizzan laatikkoon, sitoivat sen pyöränsä tarakalle ja polkivat syömään sen 100-vuotiaan Edvin Ilolan kanssa.

Sain olla siellä mukana. Pojat kysyivät sotaveteraanilta, pelottiko häntä sodan aikana. Tottakai minua pelotti koko ajan. Voi pojat… Edvin kertoo väsymättä sotaretkistään pizzansyönnin lomassa. Pojat kysyvät lisää. Edvin kertoo. Lopuksi vanhus hakee piirongista laulun sanat ja laulaa pojille Veteraanin iltahuudon. Kohta poissa on veljet.

Tulkaa uudestaan!

Sain olla mukana myös kehitysvammaisten asuntolassa, johon peruskoulun seitsemäsluokkalaiset toivat pizzat mukanaan. Ihanaa! Tämä on hyvää! Olipa tämä yllätys! Tervetuloa uudestaan! Ollaan kavereita! Jaettu iloa kasvaa moninkertaiseksi, kun syödään yhdessä ja puhutaan mukavia.

Piipahdin myös maahanmuuttajaperheen luona. Ruokapöydän äärellä opitaan uusia eestin kielen sanoja. Monta raja-aitaa kaatuu.

Sain lähteä mukaan myös vanhustenkotiin. Oppilaat kiertävät kättelemässä vanhukset. Mistä päin sinä olet kotoisin? Kenen poikia sinä olet? Mistä koulusta te olette? Rupattelujen jälkeen syödään pizzaa ja kuullaan vanhoista ajoista. Tulkaa uudelleen, mummo pyytää – voitte tulla ilman pizzaakin, että voidaan jutella.

Kaikkein eloisimmat pojat, jotka latasivat haaste.io-appin edellisenä yönä valmistuneen demoversion ensimmäisenä kännykkäänsä, pääsivät Sirkka-mummon ja Heimo-papan luokse. Voi että olette fiksuja reippaita nuoria miehiä, mummo kehuu. Me tullaan teille uudestaan kylään, pojat
lupaavat ovella. Keitetään sitten kahvit!

Että jokainen nuori

Tämä oli mahtava pilotti. Se osoitti, että haaste.io on oikeilla jäljillä. Tarvitsemme haasteita. Opettajat tarvitsevat välineitä saadakseen erilaiset nuoret innostumaan oppimisesta. Että jokainen
nuori löytäisi vahvuutensa, intohimonsa ja lahjakkuutensa.

Mikko Kinnunen

mikko.kinnunen@rkropisto.fi

By |2017-09-21T12:19:57+00:00syyskuu 21st, 2017|Yleinen|Ei kommentteja