#suomi200

Viikko Sitran 50-vuotisjuhlan jälkeen katson innovaatiokisaa jo vähän etäämpää. Valkoiset korkokengät vielä eteisen lattialla valkoisessa laatikossa, en malta laittaa niitä piiloon. Maailmastakin on tullut valkoinen, lumimyrskyilee.

Osaaminen

Ratkaisu 100 -kilpailun tavoitteena oli löytää keinoja saada kaikkien suomalaisten osaaminen käyttöön. Ratkaistava ongelma oli meidän tavallisten suomalaisten valitsema. Pohjimmiltaan valitussa ongelmassa oli minusta kyse siitä, kuinka jokainen meistä voisi tuntea itsensä merkitykselliseksi ja arvokkaaksi Suomi-nimisen yhteisön jäseneksi.

Osaaminen on toden totta polttava sana. Se on Satavuotiaalle – pienelle suurelle – yksi kaikkein tärkeimpiä resursseja. Mitä se on? Ainakin taitoja, tietämistä, asennetta, verkostoja ja kokemusta. Ainakin.

Kaikki Ratkaisu 100 -kilpailun viisitoista ihan erilaista finalisti-innovaatiota pyrkivät pohjimmiltaan siihen, että jokainen tätä pohjoista ilmaa hengittävä voisi arvostaa ja käyttää omaa osaamistaan. Miten? Niin että uskaltaa – häpeilemättä – nähdä myös sen, mitä ei osaa. Niin että ihan oikeasti uskaltaa osata yhdessä enemmän. Niin että uskaltaa oppia ja onnistua.

Kaiken osaamispuheen keskellä on minusta silti tärkeä muistaa, että elämä sinänsä on arvokasta. Että ihmisen ja elämän arvo ei riipu osaamisesta ja sen tuottamasta hyödystä. – Ja silti, ehkä iäkäs vanhus, pieni lapsi tai työkyvyttömyytensä menettänyt lähimmäinen ovat kaikkein tärkeimpiä opettajia?

Rakennusaika

Oli etuoikeus olla mukana kisassa.

Kun toukokuussa istuttiin koko finalistijoukolla Sitran tiloissa purkamassa ensimmäistä workshop-päivää, tunnelma oli käsinkosketeltavan toiveikas. Koolla oli huiman osaava joukko, jota yhdisti vahva halu toimia paremman huomisen puolesta. Kontrasti oli hurja, kun joku meistä luki ääneen uutiset. Tukholmassa oli tehty terrori-isku. Illalla metroon mennessäni pelkäsin.

Haaste.ion omana Tampereen workshop-päivänä katsottiin tiimin kanssa tiedotustilaisuus Turun iskusta.

Sitran 50-vuotisjuhlassa sen pääjohtaja Mikko Kosonen liikuttui, kun hän kuvasi tilannetta, johon tämä Suomen tulevaisuustalo perustettiin. Yhteiskunnallinen tilanne ei ollut helppo. Silti päätettiin katsoa eteenpäin. Päätettiin tehdä niin hyviä päätöksiä kuin osattiin. Päätettiin toimia. Päätettiin rakentaa sille hyvälle, jota oli.

Rakennetaan sille hyvälle, jota on.

Kannustetaan toisiamme yksilöinä ja tiimeinä – koko Suomi. Sillä tavalla meistä tulee entistä vahvempi maa. 

Vilja Paavola

vilja@osaajia.fi 

By |2017-11-24T13:26:18+00:00marraskuu 24th, 2017|Yleinen|Ei kommentteja